کت های دزفول
کتهای دزفول پناهگاه یا خنککننده های ساخت بشر در روزگار دور هستند. صخرههایی که مردم شهرستان دزفول از گرمای داغ تابستان به آن پناه میبردهاند. با اینحال آنطور که کارشناسان میگویند هنوز تاریخ دقیق پیدایش و ساخت کت ها مشخص نشده است.
کتهای دزفول در دل صخرههای کنار رودخانه که از جنس سنگ کانگرومرا تشکیل شدهاند، حفر شده اند و در گذشته اغلب برای فرار از گرمای طاقتفرسای تابستان مورد استفاده مردم بودهاند.
دیواره کتها ارتفاعی بین دو تا چهار متر داشته و سقف آنها به وسیله سنگهای ریز و درشت که به شکل طبیعی زمین هستند، تزئین شدهاند. مساحت کتها بسته به امکان توسعه و کاربرد آنها از ۵ مترمربع شروع شده و تا بیش از۱۰۰ مترمربع نیز حفر میشوند.
با وجودی که استان خوزستان یکی از گرم ترین استان های کشور است اما در شمال این استان یعنی شهرستان دزفول، عبور رودخانه دز از وسط این شهر، تفریحگاه های متنوعی برای فصول گرم سال فراهم کرده که آن را از سایر شهرهای این استان متمایز می کند و در فصول گرم سال نیز می تواند علاوه براستفاده مردم این شهر و شهرهای اطراف، مقصد گردشگری سایر هموطنان علاقمند به طبیعت و تفریحات تابستانه باشد، تجربه ای که در نوع خود منحصر به فرداست. یکی از این تفریحات حفره های غار مانندی هستند که در کنار ساحل رود دز حفر شده اند و در بین مردم دزفول به کت (kat) مشهور هستند.