//یکتا نت تپه های چغامیش

تپه های چغامیش

تپه های چغامیش

چغامیش شهری از دوران پیش از اختراع خط است و قدمت آن به حدود ۳۴ قرن پیش از میلاد می‌رسد. چغامیش را باید نخستین مرکز در ایران دانست که خط و کتاب، نخستین بار در آنجا ظاهر شده‌است. وجود چنین تپه‌های باستانی در چغامیش دزفول سبب شده که چغامیش را شهری از سپیده دم تاریخ بنامند.

در پناه کوه زاگرس و دردزفول و حدفاصل بین شوشتر وشوش، تپه‌های میان رودخانه دز و کارون از یک تپه بزرگ و نسبتاً مرتفع و چند تپه کوچک تشکیل شده‌اند. این تپه‌ها روزگاری پوشیده از کوزه شکسته‌های فراوانی بود که پس از نخستین مطالعه و بررسی روشن شد از عهد پیش از خط باقی‌مانده‌اند. شهرچغامیش در جلگه‌ای که جندیشاپور در شمال، چغابنوت در غرب و چغازنبیل در جنوب آن واقع اند و در میان دشتی وسیع قرار دارد.( علیدادی۱۵:۵۶)

هلن کانتور دربارهٔ کاوش‌های چغامیش در موزه ایران باستان و در سال ۱۳۵۱ سخنرانی ای در خصوص چغامیش با عنوان «شهری در سپیده دم تاریخ» ایراد کرده و در آن به این مطلب اشاره کرده‌است:

«در این تپه این واقعیت نهفته‌است که از هفتمین هزاره پیش از عصر، فرهنگهایی در این منطقه بی وقفه جانشین یکدیگر بوده‌اند. از قاعده تا راس این تپه ۱۵ لایه روی هم قرار گرفته‌است. بر خاک زرین آثاری از فرهنگ و تمدن و مدنیت در ۹ هزار سال پیش به چشم می‌خورد این انسانها چگونه می‌زیسته‌اند؟ دربارهٔ اینان نمی‌توان گفت عیلامی بوده‌اند. مردم این شهر کوچک ۷ هزار سال قبل از میلاد با کشاورزی و دامپروری گذران می‌کردند.

آنچه در بالا خواندید تعریف و ارائه ویکی پدیا از چغامیش است.

تیم تولید محتوای مِجری پیشنهاد می کند در صورت حضور در دزفول ، به محل پیدایش نخستین تمدنهای بشری ، قدیمی ترین سند موسیقی نوازی جهان ، قدیمی ترین سند دریانوردی جهان و قدیمی ترین تمدن شناخته شده بشر در تپه های چغا میش سر بزنید و شکوه گذشته ایران را به نظاره بنشینید.

دیدگاه کاربران

پیشنهادات ویژه